Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря прогнозите си за

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря прогнозите си за
Коментари Харесай

Синоптиците спряха прогнозите за времето

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря прогнозите си за времето в символ на протест срещу планираното му прехвърляне от просветното министерство към министерството на околната среда и водите. На уеб страницата на метеорологичната работа към този момент се появява бял екран с надпис: ".

Пред  синоптикът Красимир Стоев съобщи, че засега стопират прогнозите на уеб страницата на института, като най-вероятно ще спрат и прогнозите до медиите. " Има действителна заплаха да спрат прогнозите до медиите, само че ще продължим да изпълняваме отговорностите си към интернационалните организации и към съответните министерства ", съобщи той. По думите му  " най-странното нещо е, че преместването на Национален институт по метеорология и хидрология ще стане през Закона за водите ".

Преди седмици работещите в Национален институт по метеорология и хидрология показаха за следващ път недоволството си от идната смяна на статута им в лично до премиера Кирил Петков. В него те показаха опасенията си, че прикачването на Национален институт по метеорология и хидрология към някое от 8-те ведомства, които директно обслужва, ще докара до трансформирането му в оперативна работа, а като такава, тя " ще бъде принудена да загърби научната си активност, което ще докара до внезапен спад в качеството на продуктите й ". Още тогава просветният министързаяви, че систематичното място на метеоролозите е там, където се употребява тяхната експертиза, т.е. в еко ведомството, както и дали един институт е под шапката на едно или друго министерство по никакъв метод не трансформира опцията му да кандидатства за научни планове.

Днес и началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, увери, че няма проблем със средствата за Национален институт по метеорология и хидрология, а става дума единствено за структурни промени. " Осигурени са средства и опазване на стратегиите, по които Национален институт по метеорология и хидрология реализират сега своите действия . Освен това, казусът е обсъден и в границите на съдружния състав на държавното управление и има цялостно съгласие за нуждата от тази структурна смяна без, несъмнено, да се визира по никакъв метод вярното действие на Национален институт по метеорология и хидрология като институт ", разяснява тя.

Преди дни и вицепремиерът и еко министър Борислав Сандов разяснява, че прехвърлянето на института не е наказателна акция, както и че по никакъв метод не желае да съсипва институция на 132 години. " Напротив. Иска ми се и тъй като точно това е част от моето професионално обучение, да надградя активността на института ", съобщи той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР